Řízení lidských zdrojů ve vybraném podniku - Prokeš, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem bakalářské práce je analýza systému řízení lidských zdrojů ve vybraném podniku a návrh změn pro zlepšení tohoto systému. Řízení lidských zdrojů patří mezi nejdůležitějších činnosti ve firmě. Jedná se o vedení lidí takovým způsobem, aby prostřednictvím jejich výkonů bylo dosahováno cílů a perspektivní budoucnosti organizace.Tato práce se mimo klasické řízení lidských zdrojů zabývá i moderními trendy využívanými v personalistice, které se dostávají do popředí, jako jsou například služby prováděné externí firmou nebo work-life balance. Pomocí dotazníkové metody byla zjištěna spokojenost a přání zaměstnanců s firmou, dle kterých budou navrhnuty změny vedení organizace.
Human Resources Management in a company
Keywords: řízení lidských zdrojů; personalista; trendy; spokojenost a přání zaměstnanců; work-life balance; human resources management; HR officer; trends; employee satisfaction and wishes; work-life balance