Adaptační proces seniorů v Domově pro seniory Pohoda - Babůrková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce se zabývá adaptačním procesem seniorů v Domově pro seniory Pohoda v Netolicích. I v poslední etapě lidského života má osoba právo na důstojný život vyplněný pocitem spokojenosti a pohody. Pokud senior zůstane odkázán na pomoc institucionální péče, je právě vstup do takového zařízení zásadní změnou v jeho životě. Toto období je pro seniora spjato s rizikovými faktory a mělo by směřovat k přirozenému začlenění seniora do nového prostředí a k plynulému přizpůsobení se podmínkám domova pro seniory. V teoretické části se práce zabývá procesem stáří a stárnutí, významu rodiny a hodnotami lidského života. Dále je popsána charakteristika domova pro seniory, s krátkým představením Domova pro seniory Pohoda v Netolicích. Samostatná kapitola je věnována adaptačnímu procesu, popisu sociálního pracovníka včetně komunikace, jako významného prvku při práci se seniory. Cílem bakalářské práce bylo zmapovat faktory, které mají rozhodující vliv na adaptaci po přijetí do Domova pro seniory Pohoda v Netolicích. Pro empirickou část byla použita metoda kvalitativního výzkumu, základní technika polostrukturovaného rozhovoru, technika vytváření trsů. Při výběru respondentů byla použita metoda kvótního záměrného výběru. V této práci byla stanovena hlavní výzkumná otázka Jaké faktory mají rozhodující vliv pro adaptační proces po přijetí do domova pro seniory? Z výsledků výzkumu vyplynula důležitost možnosti přípravy na vstup do domova. Senioři, kteří měli k dispozici určitý čas na smíření se s nástupem prožívali přechod do domova mnohem snadněji. Hlavním symbolem v životě seniora je rodina, která přináší člověku pocit jistoty a významně přispívá k překlenutí náročného období v životě seniora. Výzkum prokázal důležitost aktivizačních činností, které jsou pro seniora motivací k vlastní samostatnosti a soběstačnosti. Výsledky mé práce mohou sloužit především zaměstnancům konkrétního domova pro seniory, ke zkvalitnění života seniora po vstupu do domova. Uvědomění si důležitosti adaptačního procesu, kdy právě citlivý a empatický přístup personálu a rodiny je hlavním prvkem v procesu adaptace na nové prostředí a nový život seniora.
The Adaptation Process of the Senior in the Home for Elderly Pohoda
Keywords: Adaptační proces; domov pro seniory; senior; potřeba; adaptabilita; Adaptation process; retirement home; senior; need; adaptability