Molekulární epidemiologie druhů Crithidia mellificae a Lotmaria passim v populaci včelstev - Vočadlová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2018)
Zvýšené ztráty chovaných včelstev v posledním desetiletí vzbudily značnou pozornost vědců i veřejnosti. Příčinou těchto ztrát je pravděpodobně řada biotických a abiotických faktorů, především však působení patogenů a parazitů. Jednohostitelská trypanosomatida v trávicím traktu včel Lotmaria passim a Crithidia mellificae, byla dosud poněkud opomíjena, avšak výsledky nedávných studií naznačují, že tyto druhy mají pravděpodobně podíl na úhynech včelstev. Do řádu Trypanosomatida patří také nebezpeční původci lidských onemocnění, jako je spavá nemoc, Chagasova choroba nebo leishmanióza. Mechanismus vlivu trypanosomatid na zdraví včelstev dosud není zcela znám. Cílem práce bylo ověřit incidenci trypanosomatid v populaci včelstev v Plzeňském a Jihočeském kraji. Na základě detekce specifických úseků DNA byla potvrzena přítomnost druhu L. passim, který byl detekován ve většině vzorků, celkem v 71 %. Oproti tomu druh C. mellificae nebyl nalezen v žádném z testovaných vzorků.
Molecular epidemiology of Crithidia mellificae and Lotmaria passim in honey bee population
Keywords: Apis mellifera; ztráty včelstev; trypanosomatida; Lotmaria passim; Crithidia mellificae; PCR detekce; Apis mellifera; honey bee declines; trypanosomatids; Lotmaria passim; Crithidia mellificae; PCR detection