Francouzská a česká terminologie v evropských legislativních textech zaměřených na oblast: "Vnější vztahy - pomoc rozvojovým zemím" - Krupová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2007)
Hlavním tématem bakalářské práce je francouzská a česká terminologie v evropských legislativních textech zaměřených na oblast: "Vnější vztahy - pomoc rozvojovým zemím". V úvodu se práce věnuje jazykové politice Evropské unie a překladatelským službám Unie. V druhé části je popsán postup při výběru a úpravě legislativních textů a následná práce s programem ParaConc. Z takto upravených textů tvořících paralelní korpus jsem vybrala 201 klíčových slov a kolokací, u nichž jsem porovnávala přesnost překladů a zkoumala jejich struktury.
French and Czech terminology in European legislative texts concentrated on the field: Aid to developing countries
Keywords: francouzská a česká terminologie; Vnější vztahy; pomoc rozvojovým zemím; the French and Czech terminology; External relations; aid to developing countries