Genderové stereotypy v sociální práci - Klečková, Petra (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce se zabývá problematikou genderu v sociální práci, zejména genderových stereotypů u sociálních pracovnic a sociálního pracovníka v Českých Budějovicích, pracujících s cílovou skupinou seniorů a seniorek. Cílem práce je zjistit jejich povědomí o genderu a genderových stereotypech, které se vyskytují v sociální práci, a zjistit ovlivnění genderovými stereotypy při výkonu jejich profese. Teoretická část zahrnuje úvod do genderové problematiky a základních pojmů spojených s danou tématikou včetně vývoje genderu ve společensko-historickém kontextu a jeho propojením se současnou podobou české sociální práce. Vymezení těchto souvislostí je podkladem pro vypracování výzkumné části práce. Jejím obsahem je zpracování, analýza a vyhodnocení uskutečněných polostrukturovaných rozhovorů a vlastního pozorování. V rámci provedeného kvalitativního výzkumu se autorka zaměřila na čtyři tematické okruhy související s problematikou genderových stereotypů, které následně porovnala s uskutečněným pozorováním. Z výsledků je patrný rozdíl v samotném vnímání genderových stereotypů pracovníkem a pracovnicemi během práce s klientkami a klienty a autorkou práce. Výzkum také ukazuje, že posouzení genderu a genderových stereotypů v sociální práci se seniorskou populací je značně ztížené díky odlišné výchově a kulturní i společenské době. Práce může sloužit pro odbornou i širokou veřejnost jako uvědomění a porozumění genderu a genderovým stereotypům v sociální práci a to nejen při práci se seniorkami a seniory. Získaná data mohou sloužit k rozšíření výzkumu a odbourání genderových stereotypů v sociální práci.
Gender stereotypes in social work
Keywords: Gender; genderové stereotypy; pohlaví; sociální práce; ženy; muži; senioři; Gender; gender stereotypes; sex; social work; women; men; seniors