Ošetřovatelská péče u adolescentů s astma bronchiale - Hercová, Martina (Jihočeská univerzita, 2020)
V naší práci jsme se zaměřili na adolescenty s problematikou onemocnění astma bronchiale. Popsali jsme onemocnění astma bronchiale, patofyziologii, léčbu, režimová opatření, edukaci sestrou a specifika komunikace s adolescenty. Naším prvním cílem bylo zjistit, jak adolescenti dodržují režimová opatření, jestli se setkali s alternativními metodami léčby astmatu a jestli jsou rozdíly ve vztahu k pohlaví. Použili jsme metodu dotazování, kdy dotazník byl vytvořen online a umístěn na sociální síť Facebook a odkaz na dotazník byl umístěn pomocí lékařů do jejich ordinací. Naším druhým cílem bylo zmapovat úlohu sestry v alergologické ambulanci. Se sestrami jsem dělala rozhovory online pomocí Skype. Výsledky ukázaly, že existují jen minimální, až zanedbatelné rozdíly v dodržování režimových opatření ve vztahu k pohlaví. Ze statistického zpracování dat o hladině významnosti 5 % vyšel chí-kvadrát 0,42 %, tudíž hypotéza nebyla povtrzena. Z dotázaných dívek režimová opatření dodržuje 39,21 % a z dotázaných chlapců dodržuje režimová opatření 35,29 %. Dále se ukázalo, že díky lékům a vhodně zvolené doplňkové léčbě může mít nemocný nad svým onemocněním do značné míry kontrolu. Adolescenti z našeho dotazníku byli edukování v oblasti režimových opatření, inhalace a farmakologie. 74, 5 % z dotázaných uvedlo, že režimová opatření dodržují a 25,5 % opatření nedodržuje. Zjistili jsme, že existují pacienti se zkušenostmi s alternativními metodami léčby astma bronchiale. Z rozhovorů se sestrami bylo patrné, že jejich úloha v alergologické ambulanci je nezastupitelná a plní důležitou funkci, bez které by se lékaři jen těžko obešli. Například pomáhají při jednotlivých vyšetření, některá i sami provádějí, plní administrativní úlohu a jsou pravou rukou lékařů. Sestry uvedly, že jen velice málo lékařů si bez nich svou práci dovede představit vykonávat. Pro praxi bychom doporučili adolescentům i jejich rodičům edukaci sestrami formou seminářů či individuálních sezení ohledně problematiky onemocnění, o příznacích onemocnění a o možnostech léčby.
Adolescent nursing care with asthma bronchiale
Keywords: astma bronchiale; adolescenti; režimová opatření; edukace; komunikace; sestra; bronchial asthma; adolescents; regime measures; education; communication; nurse