Assessment of water mutagenicity - Ecker, Jacqueline (Jihočeská univerzita, 2013)
Vzhledem k některým vážným zdravotním a environmentálním problémům způsobeným mutagenními organickými polutanty je žádoucí stanovovat mutagenitu povrchových vod. Tato práce shrnuje literaturu zabývající se výskytem a technikami stanovení organických polutantů s mutagenním potenciálem. Navíc byly nalezeny vybrané organické polutanty v environmentálních vodách. Pro zakoncentrování bylo použito modré hedvábí, což je sorbent na bázi ftalocyaninu mědi vhodný pro zakoncentrování polycyklických aromatických sloučenin s mutagenním potenciálem.
Assessment of water mutagenicity
Keywords: mutagenicity; Blue Cotton; Blue Rayon; river water; genotoxicity; polycyclic aromatic hydrocarbons; nitrogen containing aromatic compounds; mutagenicity; Blue Cotton; Blue Rayon; river water; genotoxicity; polycyclic aromatic hydrocarbons; nitrogen containing aromatic compounds