Rozšíření jinanu dvoulaločného (Ginkgo biloba L.), tulipánovníku (Liriodendron tulipifera L.) a kaštanovníku jedlého (Castanea sativa Mill.) na území Jihočeského kraje. - Necudová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem mé bakalářské práce je zrevidovat údaje a zdokumentovat známé lokality výskytu jinanu dvoulaločného (Ginkgo biloba L.), tulipánovníku (Liriodendron tulipifera L.) a kaštanovníku jedlého (Castanea sativa Mill.) v Jihočeském kraji. Všechny údaje, získané na základě literární excerpce a herbářových položek, jsem rozšířila o vlastní průzkum. Jinan dvoulaločný, tulipánovník a kaštanovník jedlý jsou u nás introdukované dřeviny. Tyto okrasné stromy vynikají svým neobyčejným a zvláštním vzhledem. Pěstují se většinou v zámeckých a městských parcích. Na mých 40 objevených lokalitách se nachází nejméně 49 jedinců jinanu. Z celkového počtu 34 lokalit tulipánovníku se nalézá nejméně 39 jednotlivých stromů. Na 33 lokalitách kaštanovníku je k nalezení nejméně 46 stromů.
Distribution of ginkgo (Ginkgo biloba L.), American tulip tree (Liriodendron tulipifera L.) and sweet chestnut (Castanea sativa Mill.) in the South Bohemian region.
Keywords: okrasné dřeviny; jinan dvoulaločný; tulipánovník; kaštanovník jedlý; Jižní Čechy; woody ornamentals; maidenhair tree; tulip poplar; european chestnut; South Bohemian region