Zhodnocení skladovatelnosti odrůd brambor Red Anna a Dali - Bošková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem bakalářské práce bylo zhodnotit skladovatelnost vybraných odrůd brambor Red Anna a Dali v závislosti na termínu sklizně. Obě odrůdy byly vypěstovány v provozních podmínkách na polích poblíž obce Chlumany (Jižní Čechy, okres Prachatice) a poté byly hlízy naskladněny v bramborárně, kde bylo také provedeno sledování vzorků. Experiment proběhl v roce 2013/2014. U každé odrůdy byly odebrány vzorky ve čtyřech odlišných termínech sklizně. U každého vzorku byl sledován úbytek hmotnosti hlíz vlivem nezbytných a zbytečných ztrát. Potvrdilo se, že vhodný termín sklizně a částečně také počasí při sklizni, ovlivnilo následné skladování brambor. Nejhůře dopadl vzorek polorané odrůdy Red Anna při první sklizni, kdy byly hlízy málo vyzrálé a pro dlouhodobé skladování byly zcela nevhodné. Již v prosinci byly tyto hlízy velice scvrklé a pro další zpracování byly nepoužitelné. Naopak poslední sklizeň obou odrůd brambor, byla pro skladování nejpříznivější. U vzorků odebraných z poslední sklizně, byly ztráty při skladování nejnižší a brambory byly při posledním sledování a měření velice pěkné. V bakalářské práci jsou také uvedeny důležité faktory, které ovlivňují skladování brambor (teplota, relativní vlhkost vzduchu, větrání, mechanické poškození brambor, skládkové choroby).
Evalutation of storage potato varieties Red Anna and Dali
Keywords: brambory; skladovatelnost; nezbytné a zbytečné ztráty; teplota; relativní vlhkost vzduchu; mechanické poškození; potatoes; storage; essential and pointless losses; temperature; relative humidity; mechanical damage