Vlivy na výkon psa ve vrcholových soutěžích agility - Hortová, Nikol (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce pojednává o využití psa a psích sportech. Zaměřuje se na psí sport jménem agility, historií tohoto sportu a jeho pravidly v České republice. Dále se v práci zmiňují plemena využívaná v agility a jejich specifické vlastnosti pro tento psí sport. Sledováno bylo celkem 1266 jedinců ve třech velikostních kategoriích. Kategorie jsou small, medium a large, které jsou stanoveny podle kohoutkové výšky psa. Pro analýzu byly použity výsledky z Mistrovství ČR v letech 2010 až 2016. Je zjišťován vliv pohlaví, věku a plemene na výsledný výkon. Podrobným sledováním a analýzou bylo zjištěno, že nejvhodnějšími psy pro absolvování těchto závodů s co nejlepším výsledkem jsou v kategorii small a medium šeltie (37 %, resp. 23 %) a v kategorii large border kolie (68 %) a belgický ovčák (9 %). Při porovnání výsledků při soutěžích z hlediska pohlaví, byly vždy úspěšnější feny než psi. Co se týká věku, nejlepších výkonů dosahovali psi v kategorii small mezi 5. až 7. rokem, v kategorii medium mezi 5. a 6. rokem a v kategorii large mezi 4. a 6. rokem.
The influence on the dog's achievement in the top competitions of agility
Keywords: Pes; psí sport; výcvik; agility; Dog; Sport; Training; Agility