Orgán sociálně-právní ochrany dětí a jeho práce se sociálně slabými rodinami s dětmi v Jindřichově Hradci - Michalová, Šárka (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářskou práci s názvem Orgán sociálně-právní ochrany dětí a jeho práce se sociálně slabými rodinami s dětmi v Jindřichově Hradci jsem v teoretické části rozdělila na čtyři kapitoly. První kapitola je věnována vymezení pojmu sociálně-právní ochrana dětí a legislativě a dokumentům upravujícím tuto oblast. Ve druhé kapitole se zabývám pojmem rodina, funkcemi rodiny, poruchami rodinného prostředí funkčností a sociálním vyloučením. Sociální práce s rodinou je popsána ve třetí kapitole teoretické části. V poslední čtvrté kapitole se věnuji samotnému orgánu sociálně-právní ochrany dětí. V bakalářské práci jsem využila kvalitativní typ, metodu dotazování. Jako techniku sběru dat jsem si zvolila strukturovaný rozhovor, který jsem prováděla s pracovníky na Městském úřadě v Jindřichově Hradci, odboru sociálních věcí. Cílem výzkumné části bakalářské práce bylo zjistit, jaké služby a aktivity pro děti ze sociálně slabých rodin, kterým hrozí sociální vyloučení, realizuje orgán sociálně-právní ochrany dětí v Jindřichově Hradci a zároveň navrhnout doplňující aktivity v této oblasti a případnou spolupráci s dalšími subjekty, které v této oblasti v Jindřichově Hradci působí. Na základě rozhovorů s pracovnicemi Městského úřadu v Jindřichově Hradci, odboru sociálních věcí, jsem zjistila, že Město Jindřichův Hradec nabízí tři aktivity pro děti ze sociálně slabých rodin. Jedná se o zařízení sociálně výchovné činnosti, tzv. "Kroužek", Rekreačně výchovný tábor a Víkendový výchovný pobyt. Tyto aktivity jsou z převážné většiny financovány z rozpočtu Města Jindřichův Hradec. Z realizovaného výzkumu jsem dále zjistila, že v Jindřichově Hradci se nenachází žádná nestátní nezisková organizace, která by se zabývala volnočasovými aktivitami pro děti ze sociálně slabých rodin ve věku 4 - 16 let. Taktéž v Jindřichově Hradci chybí nízkoprahové zařízení pro děti a mládež, takovéto zařízení se nachází v okrese pouze ve Starém Městě pod Landštejnem. Bakalářská práce může sloužit jako ucelený přehled o aktivitách nabízených dětem ze sociálně slabých rodin pro rodiče a zákonné zástupce v Jindřichově Hradci, stejně tak její výsledky může využít orgán sociálně-právní ochrany dětí v Jindřichově Hradci.
Authority of Social and Legal Protection of Children and its Work with Socially Disadvantaged Families with Children in Jindřichův Hradec
Keywords: orgán sociálně-právní ochrany dětí; sociálně slabá rodina; volnočasové aktivity pro děti a mládež; sociální vyloučení; authority of socio-legal protection of children; socially disadvantaged family; free time activities for children and youth; social exclusion