Návrh modelu tělesné přípravy a regenerace pro cyklistiku - Štampach, Štěpán (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce se zabývá navržením ročního tréninkového plánu a komplexní regenerace v cyklistice. Hlavním cílem práce je charakterizovat horskou cyklistiku a její vliv na organismus a zpracovat problematiku vzniku nejčastějších úrazů. Dále se pokusíme vytvořit model regenerace během ročního tréninkového cyklu a návrh kompenzace nevhodných projevů zátěže při tréninku cyklistiky. Na závěr jsou shrnuty poznatky z praxe o možných způsobech regenerace po výkonu a následné kompenzace některých projevů nevhodné zátěže. Tato práce může sloužit jako příručka pro začínající cyklisty, kteří zde naleznou návod, jak správně trénovat a zároveň se dozví o možnostech regenerace v tomto sportu.
Scheme of physical training and regeneration for cyclist.
Keywords: cyklistika; fyziologie člověka; roční tréninový plán; komplexní regenerace; kompenzace; Cycling; physioglogy of human being; yearly training plan; comprehensive regeneration; compensation