Pracovní využití zvířat v minulosti z pohledu archeozoologie - Opelková, Monika (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato práce si klade za cíl přiblížit využití zvířat v minulosti k pracovním účelům především v zemědělství, a to na základě degenerativních změn na kostech skotu a koní, ke kterým dochází při dlouhodobém zatížení těchto zvířat. V rešeršní části se zabývám obecnými informacemi o těchto změnách na kostech a jejich členěním, způsoby zápřahu zvířat a nejstaršími archeologickými doklady o využívání hospodářských zvířat k práci. V praktické části se pak zabývám analýzou archeozoologického souboru z laténské lokality Modlešovice, kdy na vybraných kostech sleduji několik patologických znaků.
Animal exploitation for working purposes in the past from Archaeozoology view
Keywords: archeozoologie; pracovní využití zvířat; patologické změny; degenerativní onemocnění; Modlešovice; La Téne period; archaeozooligy; animal exploitation; patological changes; degeneration disease; Modlešovice; La Téne period