Vliv těhotenského tělocviku na průběh porodu - Ježková, Jana (Jihočeská univerzita, 2007)
Práce se zabývá tématem ,,Vliv těhotenského tělocviku na průběh porodu“. Pro toto téma jsem se rozhodla po návštěvě jednoho kurzu pro těhotné. Hodina, které jsem se účastnila, se mi velmi líbila, ale zajímalo mě, zda opravdu čas a píle, kterou ženy cvičení věnují, se jim vyplatí. Již v dávných dobách středověku a starověku se lidé zajímali o zdraví těhotné ženy a její přípravu na porod. Lékaři ženám doporučovali více odpočívat, nejlépe vleže, méně chodit, koupat se v teplé vodě a zakazovány byly studené koupele. Z těchto opatření a doporučení můžeme vidět, že dnešní psychoprofylaktická příprava těhotných žen má kořeny již v dávných dobách starověku. Hlavním cílem cvičení v těhotenství je dobrá fyzická i psychická kondice. Porod i samotné těhotenství je velmi fyzicky i psychicky náročné, a proto je dobré se na něj připravit. Správné cvičení napomáhá zvládnout zvýšené nároky na organismus v těhotenství a po porodu pomáhá k snadnějšímu a rychlejšímu návratu k tělesné hmotnosti před otěhotněním. Cvičení speciálně určené pro těhotné ženy připravuje na porod tak, aby byl pokud možno pro ně co nejsnazší a zbytečně je nevyčerpal víc, než je nutné. Zda je cvičení pro ženu vhodné či ne, musí posoudit lékař individuálně na základě aktuálního zdravotního stavu těhotné i plodu, délky gravidity, kondici ženy aj. Cílem této práce bylo zjistit, zda ovlivňuje cvičení v těhotenství průběh fyziologického porodu. Aby byly tyto informace zjištěny, byl prováděn kvantitativní výzkum formou dotazníku a použity byly i informace o délce porodu z dokumentace hospitalizovaných žen po fyziologickém porodu na oddělení šestinedělí. Předtím, než se začal provádět výzkum, se stanovila hypotéza, že ženy, které absolvovaly těhotenský tělocvik, mají rychlejší průběh porodu, než ženy, které na tento kurz nedocházely. Výraznější rozdíl v délce porodu byl pouze zaznamenán u multipar cvičících v kurzech pro těhotné a u multipar, které v těhotenství vůbec necvičily. Výzkum ukázal, že ženy (multipary), které docházely v těhotenství na cvičení pro těhotné, mají přibližně o 49 minut kratší porod, než ženy (multipary), které v těhotenství necvičily. Tato práce by mohla pomoci porodním asistentkám, které vedou předporodní kurzy pro těhotné ženy v rámci primární péče. Informace by mohly být také poskytnuty zdravotnickému personálu, který se v rámci své profese s těhotnými ženami setkává (např. v gynekologických ambulancích) a tyto poznatky jim mohl předávat.
The influence of physical exercises on pregnant women on the development of labour
Keywords: těhotenství; cvičení; porod; těhotné ženy; pregnancy; exercises; labour; pregnant women