Nové poznatky k pravěku Práchně - Pták, Martin; Ptáková, Michaela (Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích, 2018)
Článek představuje nové pravěké nálezy z oblasti raně středověkého hradiště Prácheň u Horažďovic, okres Klatovy. První keramický střep typický pro mladší až pozdní dobu bronzovou byl sice nalezen v roce 1908, ale byl publikován A. Benešem až v šedesátých letech. Autoři provedli v předchozích pěti letech povrchové sběry na svazích akropole a shromáždili malý keramický soubor, který dokládá osídlení této oblasti v pozdní době bronzové.
New findings on the prehistory of Prácheň
Keywords: Prácheň; pozdní doba bronzová; výšinné sídliště; povrchové sběry; Prácheň; Final Bronze Age; hill-top site; surface collecting