Zámecké parky jako ohniska biodiversity? - Pangrác, Čeněk (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato diplomová práce se zabývá rozdíly mezi diversitou hmyzu zámeckých parků a hospodářského lesa, jakož i důležitostí zámeckých parků v rámci lokální biodiversity hmyzu. Sběr dat probíhal na šesti lokalitách (Vlašim, Konopiště, Vrchotovy Janovice, Hluboká nad Vltavou, Český Krumlov a Třeboň). Během roku 2019 byly uskutečněny tři termíny sběrů dat - jarní, letní a podzimní. Data byla sbírána formou zemních pastí. Ačkoliv nebyl prokázán statisticky významný rozdíl v diversitě parků oproti lesům, přesto získaná data ukázala úzkou souvislost mezi diversitou hmyzu a diversitou rostlin a zároveň také indikační druhy pro plochy parků i pro plochy lesa. Důležitost zámeckých parků byla zjištěna primárně v intenzivně využívané krajině nebo krajině bez přírodních biotopů.
Manor gardens as hotspots?
Keywords: zemní pasti; diversita hmyzu; zámecké parky; biodiversita; hospodářský les; pitfall traps; insect diversity; manor gardens; biodiversity; economic forest