Srovnání rizik osob profesně vystavených ionizujícímu záření a osob v ostatních profesích - Voráčková, Marcela (Jihočeská univerzita, 2021)
Diplomová práce se zabývá zkoumáním rizik osob profesně vystavených ionizujícímu záření a nebezpečím, která nesou ostatní profese. Je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teorie vysvětluje pojem ionizující záření a zabývá se jeho zdroji. Dále pojednává o účincích a následcích jeho expozice a o ochraně před ním. Také je uvedena krátká kapitola o pracovištích se zdroji záření. Praktická část je koncipována formou kvalitativního výzkumu. Cílem bylo srovnání rizik v profesích, při kterých jsou osoby vystaveny ionizujícímu záření, a rizik u osob v jiných profesích. Během výzkumu jsem zjišťovala dávky záření, radiační rizika u zaměstnanců, předpokládané počty úmrtí, příčinu expozice, následky a možnost opatření. Dále jsem zkoumala úmrtnost u jiných vybraných profesí. Uvedeny jsou počty úmrtí na nádorová a jiná onemocnění a úrazy. Ke konci jsou zařazeny tři rozhovory se závodními lékaři pražských nemocnic a jaderné elektrárny obsahující informace o této problematice z jejich dlouholeté praxe. V diskuzi jsou výsledky porovnány a zhodnoceny. Ukázalo se, že rizika úmrtí ozářených pracovníků, dávkami, které skutečně dostávají, jsou nízká a jejich pozice se tedy považují za bezpečné ve srovnání s ostatními profesemi. U jiných zaměstnání naopak byly zjištěny vysoké počty úmrtí během pracovní doby. V případě rizika úmrtí ozářených pracovníků "tolerabilními" dávkami jsou již hodnoty ve srovnání s ostatními profesemi vyšší. I přes přínos práce může být její výzkum negativně ovlivněn malým souborem profesí - nebyly zahrnuty všechny existující pozice, jako např. učitelé, zedníci, strojvedoucí, zaměstnanci pečující o zvěř a další. U jiných než radiačních profesí, byla zahrnuta rizika z přírodních, sociálních a profesních zdrojů a ne jen z profesních. Proto je nezbytné další zkoumání rizik a diskutování správného nastavení limitů u radiačních pracovníků.
Comparison of risks of people occupationally exposed to ionizing radiation to people working in other professions
Keywords: ionizující záření; radiační pracovníci; riziko; ostatní profese; úmrtnost; ionizing radiation; radiation workers; risk; other professions; mortality