Využití nástrojů manažerského účetnictví při řízení podniku - Výsmeková, Petra (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem práce je analyzovat proces manažerského účetnictví, zhodnotit používané nástroje a metody a následně teoretické poznatky aplikovat na vybraný podnik. V práci jsou vysvětleny základní pojmy a metody týkající se manažerského účetnictví. Především se jedná o kalkulace, rozpočty a odchylky. Praktická část je následně zaměřena na podnik zabývající se výrobou a distribucí piva. Společnost nemá zavedeny podrobné nástroje ani metody manažerského účetnictví, proto na základě získaných dat je sestavena předběžná kalkulace a zjištěna odchylka objemu výkonů vybraného výrobku. Dále je vytvořen celkový rozpočet podniku. Výsledkem práce jsou různá doporučení, jak se začít lépe orientovat a zkvalitnit manažerské účetnictví v tomto podniku.
Management Accounting Tools Utilization in a Business Management
Keywords: manažerské účetnictví; kalkulace; rozpočty; odchylky; náklady; optimalizace; management accounting; calculations; budgets; deviations; costs; optimalization