Využití uživatelských účtů a souvisejících serverových služeb na základních školách - Novotný, Jakub (Jihočeská univerzita, 2016)
Obsahem práce je zmapovat, jakým způsobem jsou využívány uživatelské účty pro žáky a zaměstnance základních škol, zda je ve škole použit server, popřípadě jaké na něm běží služby a jak jsou nastaveny. Zda je využíváno pouze lokálních účtů, nebo alespoň zčásti synchronizovaných. Dále se tato práce zajímá o to, jaké řešení je na dané základní škole nasazeno, z jakého důvodu tak bylo učiněno a zda je vyhovující či nevyhovující pro její potřeby (jaké jsou klady a zápory daného řešení). Veškeré tyto informace byly zjišťovány pomocí nahrávaných hloubkových rozhovorů s ICT koordinátory a správci sítí škol a navíc byly doplněny o pohled učitele. Výsledkem této práce je zjištění, že využití uživatelských účtů, serverů a souvisejících serverových služeb je na školách velkým přínosem nejen pro učitele a pro žáky, ale i pro člověka starajícího se o chod sítě. Je tomu tak zejména z důvodu přenositelnosti uživatelských dat, zjednodušení a centralizování správy školní sítě. Tato práce tedy může pomoci školám při rozhodování, zda uživatelské účty svým zaměstnancům a žákům zřídit a eventuálně správcům s vytvářením uživatelských účtů.
The use of user accounts and related server services among primary schools
Keywords: uživatelský účet; služba; přihlašování; synchronizace; škola; výuka; zálohování; server; user account; service; login; synchronization; school; education; backup; server