České barokní umění - Hospital Kuks - Měšťanová, Šárka (Jihočeská univerzita, 2013)
Diplomová práce se v teoretické části zabývá životy a díly nejvýznamnějších barokních umělců a architektů se stručným popisem jimi vytvořených památek na zakázky mecenášů umění pocházejících z řad šlechty i církevních hodnostářů. V části praktické se pak práce zabývá Kukským areálem, lázněmi a hospitálem, jeho historickou, uměleckou i užitou hodnotou, životem pacientů a jejich ošetřovatelů v hospitálu a současnou situací s obnovou a revitalizací hospitálu a Betléma, který ke Kuksu neodmyslitelně patří. Nedílnou součástí diplomové práce je také seznámení s osobností F. A. hraběte Šporka, zadavatele stavby a mužem, který byl vizionářem a významnou osobou podporující umělce.
Czech Baroque Art-The Hospital Kuks
Keywords: České barokní umění; Hospital Kuks; barokní užité umění; barokní sochařství; barokní architektura; barokní malířství; Braunův Betlém.; The Czech Baroque Art; Hospital Kuks; Baroque art; Baroque sculpture; Baroque architecture; Baroque paintings; Braun's Christian crib.