Zadluženost Romů v Písku a její etický aspekt - Gökmen, Marcela (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce se zabývá tím, z jakého důvodu jsou Romové zadlužení a jaké metody prevence využívají sociální pracovníci, aby se snažili zabránit hlubšímu sociálnímu propadu. Teoretická část charakterizuje Romy. Pak představuje město Písek a 3 organizace, které poskytují sociální služby sociálně znevýhodněným osobám, s tím souvisí terénní sociální práce a sociální vyloučení. S dluhovou problematikou souvisí i etické aspekty toho, jakou měrou se podílí na zadluženosti sami Romové z hlediska svého způsobu života a jakou měrou se podílí společnost. Pro praktickou část byly použity dva typy rozhovorů. K jedné části cíle, který měl zmapovat, z jakého důvodu jsou Romové zadlužení, byl použit nestandardizovaný rozhovor. K druhé části cíle byla použita metoda standardizovaného rozhovoru. Šlo o to zjistit, jaké metody prevence využívají sociální pracovníci z třech vybraných organizací v Písku (Naděje o.s., Inkano o.s. a Člověk v tísni o.p.s.).
The indebtedness of Roma people in Pisek
Keywords: Romové; město Písek; terénní sociální práce; sociální vyloučení; sociálně vyloučené lokality; dluhová problematika; etické pojmy (etika; morálka; dobro a zlo; svědomí; konzum; kategorický imperativ); Roma people; the town Písek; social work; social exclusion; socially excluded localities; debt issues; ethical concepts (ethics; morality; good and evil; consciousness; consumerism; the categorical imperative)