Socioekonomický status a jeho vliv na průběh těhotenství - Zikmunda, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2007)
Socioekonomický status a jeho vliv na průběh těhotenství Diplomová práce se zabývá problematikou vlivu socioekonomického statusu na vznik těhotenských patologií. Práce je rozdělena na část teoretickou a část praktickou. Úkolem teoretické části je seznámení se s problematikou těhotenstvím a porodu z hlediska medicínského a z hlediska sociálního. Je zde také pojednání o socioekonomickém statusu a jeho atributech, o plodnosti a porodnosti. Část práce je věnována i kapitole o rodině. V praktické části bylo provedeno výzkumné šetření, zaměřené na analýzu socioekonomického statusu a těhotenských komplikací u žen, které porodily v Nemocnici Havlíčkův Brod v určeném časovém období. Na základě přítomnosti, či nepřítomnosti těhotenských a porodnických komplikací, byl soubor žen rozdělen na dvě skupiny, které pak byly mezi sebou porovnávány. K tomuto účelu byla zvolena kvantitativní výzkumná strategie a jako nástroj sběru dat, dotazník. Cílem práce, bylo zjištění některých faktorů, zejména týkajících se socioekonomického statusu, které by se mohly podílet na vzniku těhotenských komplikací. Vyhodnocením výzkumné části práce, byly jako atributy socioekonomického statusu mající vliv na výskyt komplikací v těhotenství, označeny: nejvyšší ukončené vzdělání ženy a profese ženy před nástupem na mateřskou dovolenou.
Socioeconomic Status and it´s Influence on the Course of Gravidity
Keywords: Těhotenství; Porod; Komplikace; Sociální; Status; Žena