Technicko-ekonomické studie stavebních investičních projektů a proces předinvestiční přípravy - Tůma, František (Jihočeská univerzita, 2007)
Předmětem této práce je hodnocení efektivnosti investic v podniku. První část shrnuje základní poznatky související s problematikou hodnocení investic, charakterizuje základní pojmy a veličiny ovlivňující investiční rozhodování, popisuje jednotlivé fáze investičního procesu a podává rozbor metod užívaných pro analýzu efektivnosti investic a jejich financování. Náplní druhé části je vyhodnocení ekonomické efektivnosti plánované a realizované investice ve sledovaném podniku. Podklady této části vychází z prostředí konkrétní firmy. V této části práce je brána v úvahu věcná i finanční stránka plánování investic, je hodnoceno finanční hledisko konkrétní investice do rekonstrukce ubytovací kapacity. Jsou zde analyzovány způsoby financování a výběr portfolia zdrojů financování s co nejvýraznějším pozitivním dopadem na výsledky konečného vyhodnocení efektivnosti investičního projektu.
Feasibility studies of constructional investment projects and investment project cycle
Keywords: Investice; investiční rozhodování; financování; Investment; investments process; financing