Činnost Integrovaného záchranného systému Jč. kraje při řešení možné mimořádné události vzniklé v důsledku podezření na výskyt "Vysoce nebezpečné nákazy" u pasažéra letecké přepravy v podmínkách Jihočeského letiště České Budějovice, a.s. - Jeřábková, Olga (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato práce byla vytvořena jako soubor aktuálních poznatků a řešení v problematice biologické bezpečnosti v souvislosti s výskytem nebezpečných biologických agens převážně u jednotlivých osob. Možnost výskytu infekčního onemocnění typu ''vysoce nebezpečné nákazy'' je v podmínkách ČR reálná a zdravotnický systém na ni musí být v součinnosti se složkami integrovaného záchranného systému připraven, a to již od vyslovení podezření na jeho výskyt kompetentní osobou. Zpracovávaná problematika se dotýká posouzení úrovně spolupráce složek integrovaného záchranného systému a dalších dotčených subjektů Jihočeského kraje při řešení tohoto typu mimořádné události, která může vzniknout u pasažéra letecké přepravy. V práci je rovněž řešena problematika aktuálního zajištění ochranných prostředků určených pro biologickou ochranu pracovníků zasahujících subjektů. Aktuálnost této problematiky je v Jihočeském kraji dána i probíhající modernizací Jihočeského letiště Č. Budějovice, a. s., které se připravuje na zahájení mezinárodního veřejného leteckého provozu. A právě v souvislosti se stále rozvíjejícím se cestováním obyvatel, kteří využívají leteckou dopravu do vzdálených, i exotických částí světa, kde se mohou nakazit a s využitím rychlé letecké přepravy se ještě v inkubační době vrátit zpět do ČR, nelze toto nebezpečí podceňovat. Pro získání dat a informací k této práci byly provedeny osobní rozhovory se zástupci složek integrovaného záchranného systému Jihočeského kraje a příslušných subjektů, včetně využití literárních a informačních pramenů. K organizaci dat byla použita i tabulková metoda a následně byla data podrobena systémové a kauzální analýze. V rámci analýzy aktuálního zajištění ochranných prostředků určených pro biologickou ochranu pracovníků zasahujících subjektů byl vytvořen přehled specifických ochranných prostředků, kterými subjekty disponují a tento přehled byl posouzen dle příslušných evropských norem. V Jihočeském kraji se díky efektivní spolupráci mezi složkami integrovaného záchranného systému a příslušnými subjekty a prováděným cvičením daří zajistit připravenost na řešení situací, které mohou případně vzniknout v důsledku podezření na výskyt vysoce nebezpečné nákazy. Systém řešení takovéto situace a rovněž i zajištění ochranných prostředků je v Jihočeském kraji na dobré úrovni, ale i přesto byly zjištěny některé disproporce, k jejichž řešení jsou v práci předloženy návrhy možných opatření.
The activity of joint rescue service of South Bohemia region during solving potential emergency event developed as a consequence of the suspicion of occurrence of "high dangerous contagion" of passenger of air move in conditions of South Bohemia Airport České Budějovice, a.s.
Keywords: biologická agens; import nákazy; izolace; letiště; mimořádná událost; osobní ochranné prostředky; součinnost; vysoce nebezpečná nákaza; airport; biological agens; cooperation; highly dangerous disease; import disease; incident; isolation; personál protection