Od pasivity k aktivitě - činná účast věřících při slavení liturgie obnovené II. vatikánským koncilem. - Toman, Bohumil (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce se zabývá činnou účastí věřících při slavení liturgie obnovené II. vatikán-ským koncilem. Celá práce je rozdělená na pět větších tematických okruhů. V první části jsou popsány dějiny liturgie od počátku do současnosti. Kde je kladen dů-raz na období liturgického hnutí a následné vyústění ve všeobecnou reformu liturgie - konstituci Sacrosanctum Concilium. Druhá část popisuje důležitost hudby a jazyka, které jsou nutným předpokladem pro činnou účast. Z problematiky liturgického jazyka jsem chtěl upozornit na přechod z latiny k lidovým jazykům po II. vatikánském koncilu. Církev chce, aby věřící při mši svaté nebyli jen jako diváci, k tomuto požadavku se vztahuje další část. Ta je především zaměřená na bohoslužby s dětmi a mládeží, ale také se vyjadřuje ke kráse a bohatství liturgie hodin. Velice důležitým pojmem je také ani-mace liturgie o té pojednává čtvrtá část. V poslední části jsem se snažil čtenáře seznámit se snahami o činnou účast věřících ve farnosti Týn nad Vltavou.
From passive to active - active participation of Catholics in celebrating liturgy renewed by II. Vatican Council.
Keywords: Činná účast; aktivita; Sacrosanctum Concilium; liturgické hnutí; actuosa participatio; liturgie; jazyk; hudba; děti; mládež; animace.; Active participation; activity; Sacrosanctum Concilium; Liturgical Movement; actuosa participatio; liturgy; language; music; children; youth; animation.