Rozvoj odborných kompetencí studentů prostřednictvím canisterapie - Cimlová, Ludmila (Jihočeská univerzita, 2011)
Tématem mé bakalářské práce je "Rozvoj odborných kompetencí studentů prostřednictvím canisterapie." V teoretické části jsem se zaměřila na objasnění pojmů jako je zooterapie, canisterapie, dobrovolnická služba, odborná kompetence a ostatní související informace. V praktické části práce se věnuji popisu cíle práce, metod výzkumu a vlastních výsledků. Cílem výzkumu bylo zjistit penzum odborných kompetencí studentů k jejichž rozvoji došlo prostřednictvím zapojení se do dobrovolnického programu Canisterapie při Centru zoorehabilitací či v rámci účasti na alespoň jedné pobytové akci pořádané Centrem zoorehabilitací. Pro realizaci výzkumné části jsem zvolila kvalitativní výzkum, techniku focus group, metodu sekundární analýzy dat a jako doplňující zdroj dat byla využita metoda fotodokumentace. Výsledky výzkumu ukázaly, že studenti dosáhli prostřednictvím zapojení se do dobrovolnického programu Canisterapie či díky účasti na pobytové akci rozvoje celkem 16 odborných kompetencí, které měli získat během studia a praxe na Zdravotně sociání fakultě.
The Development of Professional Competences of Students by Means of Canistherapy
Keywords: canisterapie; dobrovolnická služba; dobrovolnický program; odborná kompetence; zooterapie; canistherapy; voluntary service; volunteer programme; professional competence; zootherapy