Analýza historických prvků krajiny - Kotek, Jiří (Jihočeská univerzita, 2010)
Odsun Němců po skončení druhé světové války a nastolení železné opony během 50. let 20. stol. zapříčinilo téměř úplné vylidnění pravého břehu Lipna. Obyvatelé příhraniční oblasti byli nuceně vystěhováni, vesnice zbořeny a louky a pastviny ležící několik desítek let ladem podléhají postupně přirozené sukcesy. Ačkoliv již převážná část vesnic zcela zanikla, lze je zpětně identifikovat pomocí rostlin, jejichž výskyt je úzce spjat s existencí sídelních enkláv (kulturní ovocné dřeviny, nelesní zeleň vysokého věku, okrasné dřeviny aj.). Cílem práce je popsat tyto historické prvky krajiny, lokalizovat jejich polohu a posoudit změny v čase.
The Historic Landscape Elements Analysis
Keywords: pozůstatky osídlení; ovocné dřeviny; kulturní krajina; Vyšebrodsko; Železná opona; zaniklé obce; rests of settlements; fruit tree species; cultural landscape; Vyšebrodsko; Iron curtain; destroyed villages