Rozvoj lidských zdrojů ve strategii malých a středních podniků - Attlová, Irena (Jihočeská univerzita, 2018)
Disertační práce je zaměřena na rozvoj lidských zdrojů ve strategii malých a středních podniků. Rozvoj lidských zdrojů je v ní pojat v širokém významovém kontextu, neboť práce se zabývá tématy dosud méně frekventovanými, z nich pak zejména naplňováním principu rovného zacházení a zákazu diskriminace v pracovněprávních vztazích. Práce respektuje již tradiční dělení na část teoretickou a část praktickou. V teoretické části je na základě dlouhodobého studia pramenů obsáhle popsán ze mnoha zdrojů renomovaných domácích i zahraničních autorů získaný širší vědní základ oboru, bez něhož by nebylo možno disertační práci sepsat. Pokud jde o praktickou část disertační práce, přispěl k definování jejího cíle (Kapitola 3), byl vodítkem pro studia metodologie vědy a následnou volbu metodiky disertační práce (Kapitola 4), na něž již bezprostředně navazují tři praktická základní výzkumná témata, a to motivace zaměstnanců v oblasti malého a středního podnikání, fluktuace zaměstnanců a zaměstnanecká spokojenost v oblasti malého a středního podnikání a diskriminace v oblasti práce a zaměstnávání. Tato témata spojuje skutečnost, že představují významné potenciální bariéry pro rozvoj lidských zdrojů, není-li k nim v rámci řízení lidských zdrojů přistupováno s náležitě odborným a pozorným přístupem. Případný výskyt diskriminace v pracovněprávní problematice s sebou přináší pro zaměstnavatele vždy riziko v podobě peněžních postihů a sankcí. Výzkumné otázky, formulované autorkou v praktické části práce na základě výše naznačených východisek v rámci jednotlivých výzkumných témat, byly řešeny na empirických datech prostřednictvím jak kvantitativního, tak kvalitativního výzkumu, u dvou výzkumných vzorků. První výzkumný vzorek, jenž byl shromážděn v rámci týmového výzkumného grantového projektu GA JU 039/2013/S (řešitel doc. Ing. Darja Holátová, Ph.D.), tvořilo 295 malých a středních podnikatelů, kteří byli dotazováni prostřednictvím dotazníkového šetření a získaná data byla autorkou práce zkoumána z hlediska motivace, fluktuace a spokojenosti zaměstnanců. Druhý výzkumný vzorek, jemuž se autorka věnovala v rámci vlastní výzkumné činnosti, sestával z 1600 pracovních inzerátů, zveřejněných prostřednictvím Integrovaného portálu Ministerstva práce a sociálních věcí ČR (2016) na internetové adrese portal.mpsv.cz regionální pobočkou Úřadu práce v Českých Budějovicích, které poptávaly celkem 2981 volné pracovní místo pro 846 subjektů. Vzorek byl za pomoci obsahové analýzy podroben zjišťování výskytu diskriminačních důvodů a jejich komparaci se speciálním výzkumem Veřejného ochránce práv, provedeným v roce 2011. Dále byl u tohoto vzorku proveden selektivní výběr na základě pohlaví jakožto diskriminačního důvodu. Ve sledovaných malých a středních podnicích byla autorkou analyzována skladba a četnost nabízených zaměstnaneckých benefitů, byla vypočítána míra fluktuace včetně fluktuace dobrovolné a rovněž byly analyzovány a vyhodnoceny zjištěné přístupy a subjektivní hodnocení manažerů či vlastníků zmíněných podniků k oblasti zaměstnanecké spokojenosti. Zjištěné výsledky přitom mj. odhalily nedostatečný strategický přístup některých oslovených manažerů či vlastníků malých a středních podniků v otázkách sestavování plánů a konkrétních cílů pro oblast zaměstnanecké spokojenosti. Bylo také zjištěno, že malí a střední podnikatelé se podíleli ve sledovaném období v analyzované pracovní inzerci na zveřejňování pracovních inzerátů, u nichž nebylo možné vyloučit diskriminační charakter, a to dle kritéria, stanoveného Veřejným ochráncem práv. Závěrem lze konstatovat, že zjištěné výsledky dobře posloužily pro formulaci závěrů a výstupů disertační práce, obsahujících navrhovaná doporučení a práce tedy obsahuje přínosy v oblasti teoretické, praktické a pedagogické. Stanovených cílů disertační práce bylo dle názoru její autorky dosaženo.
Human resource development in strategy of small and medium-sized enterprises
Keywords: Rozvoj lidských zdrojů; fluktuace zaměstnanců; motivace zaměstnanců; zaměstnanecké výhody (benefity); spokojenost zaměstnanců; diskriminace; malé a střední podnikání (MSP); Human resource development; employee turnover; staff motivation; employee benefits; job satisfaction; discrimination; small and medium-sized enterprises (SMEs)