Pícninářské využití alternativních plodin. - Vobrová, Petra (Jihočeská univerzita, 2012)
Alternativní plodiny se dělí na kulturní a nově šlechtěné. Dříve se od jejich pěstování postupně ustupovalo, jelikož plodiny nedosahovaly dobré krmivářské hodnoty. V současné době se znovuzavádějí a šlechtí nové druhy a odrůdy. Výzkumný ústav pícninářský se zabývá jejich šlechtěním, a poskytuje i poradenské služby. Důležité je znát správnou pěstitelskou metodiku, protože každá plodina vyžaduje odlišné požadavky na stanoviště, agrotechniku a sklizeň. Výhodou těchto plodin je, že nejsou náročné na klimatické a půdní podmínky. Díky jejich prošlechtění, dokážou vyprodukovat velké množství fytomasy s dobrou výživovou hodnotou, tudíž se mohou vyrovnat některým tradičním plodinám. Zájem o alternativní plodiny se stále zvyšuje, proto se do budoucna okruh těchto plodin rozšíří. Z vybraných plodin, bych chtěla vyzvednout štírovník růžkatý, pro jeho vysoký obsah fytomasy a vynikající kvalitu píce. Kvalitou píce se řadí mezi nejlepší jeteloviny, oproti komonici, která má nahořklou chuť píce a zvířata jí tudíž špatně přijímají.
Forage utilization of alternative crops
Keywords: píce; alternativní plodiny; agrotechnika; siláž; výnosy; fodder; alternative crops; agro technique; silage; yields