Způsoby evaluace ve výuce přírodopisu a biologie na Prachaticku - Miesbauerová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce se zabývá metodami hodnocení, které se používají ve výuce přírodopisu a biologie na vyšším stupni základních škol a nižším stupni gymnázia v Prachaticích. V práci je zahrnuta literární rešerše věnující se způsobům hodnocení a jejich charakteristice a výsledky z dotazníkového šetření, které se týká hodnocení během výuky přírodopisu a biologie. Nejvíce využívanou formou je podle žáků písemné zkoušení a nejméně využívanou je ústní slovní hodnocení. Dále bylo zjištěno, že není významný rozdíl mezi žáky, kteří pojem "formativní hodnocení" znají, a žáky, kteří se s ním nesetkali. Respondenti následně uváděli, že formativní hodnocení považují za více motivující než hodnocení sumativní.
Assessment in Biology Education in Prachatice and Surroundings
Keywords: evaluace; způsoby hodnocení; sumativní a formativní hodnocení; výuka přírodopisu; evaluation; methods of assessment; summative and formative assessment; biology lessons