Vliv intenzivního zemědělství na ekologické funkce krajiny - Mach, Michal (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce je zaměřena na porovnání hodnoty ekologických funkcí dvou vybraných území, která se liší v intenzitě zemědělského hospodaření. Pro výpočet ekologické hodnoty území a poskytovaných ekosystémových služeb byly využity expertní metody navržené Sejákem a kol. (2003, 2010). Pro výpočet ekologické hodnoty byla použita BVM metoda (?Biotope Valuation Method?). Pro výpočet hodnoty ekosystémových služeb byla použita metoda náhradních nákladů. Byla hodnocena služba protipovodňová, produkce nadzemní biomasy, retence živin, podpora biodiverzity, produkce kyslíku, klimatizační služba a podpora krátkého vodního cyklu. Jako výchozí indikátor intenzity zemědělského hospodaření byla použita míra zornění (25 % pro území I a 83 % pro území II), což korespondovalo se zastoupením přírodních biotopů (60 biotopů s celkovou rozlohou 108 ha pro území I a 35 biotopů s celkovou rozlohou 34 ha).
Impact of the intensive agriculture on the ecological functions of the landscape
Keywords: ekosystémové služby; intenzita zemědělství; BVM metoda; ecosystem services; intensity of agriculture; BVM method