Bibliotheca parochiae magnomesericensi. Historie, rozbor a soupis rukopisů a starých tisků farní a děkanské knihovny ve Velkém Meziříčí - Mrňa, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2012)
Farní knihovny v české a moravské církevní provincii uchovávají nesmazatelný odkaz knižní kultury nižšího duchovenstva. I přes toto jejich důležité poslání však stále unikají zájmu badatelů, duchovních správců i laické veřejnosti. Předkládaná rigorózní práce Bibliotheca parochiae Magnomesericensi. Historie, rozbor a soupis rukopisů a starých tisků farní a děkanské knihovny ve Velkém Meziříčí je tedy příspěvkem do této problematiky. Její autor si kladl za cíl uspořádat část knižního fondu a představit čtenáři jednu ze zapomenutých církevních knihoven na Moravě. V úvodu jsou krátce představeny jednotlivé části práce a je uvedena kritika použitých pramenů a literatury, následují čtyři kapitoly a závěr hodnotící vytyčené cíle. První z kapitol přináší dějinný příběh velkomeziříčské farnosti od počátků do současných dnů v kontextu dějin stejnojmenného panství. Druhá kapitola se stručně věnuje osudu církevních knihoven na Moravě se zaměřením na farní knihovny. Historií knižní kultury ve farnosti a samotné farní a děkanské knihovny se zabývá třetí kapitola. V poslední, čtvrté části je pak analyzován fond rukopisů a starých tisků po jazykové, časové, místní, tematické, vydavatelské a provenienční stránce. Za závěrečným zhodnocením následuje seznam užitých zkratek, seznam použitých pramenů a literatury, a přílohy, ve kterých je vedle tabulek, grafů a fotodokumentace umístěn také rozsáhlý soupis rukopisů a starých tisků s vlastním komentářem.
History, analysis and list of manuscripts and old prints of the parish and dean library in Velké Meziříčí