Logoterapeutické hodnoty ve výuce žáků 2. stupně ZŠ - Modráčková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2016)
Práce se zabývá psychologickým směrem logoterapie. Její teoretická část seznamuje s jejím vznikem, vývojem a obsahem, v podobě logoterapeutických hodnot. Tyto hodnoty jsou podrobně rozpracovány tak, aby je byl schopen pochopit žák 2. stupně ZŠ. Dále uvádí shrnutí stupně vývoje, odpovídající věkové kategorii žáků na 2. stupni ZŠ, jak v rámci tělesné a psychické, tak noologické. Praktická část obsahuje implementaci logoterapeutických hodnot do výchovy a vzdělávání žáků na 2. stupni ZŠ do Rámcového vzdělávacího programu základního vzdělání. Jedná se o zařazení lásky, víry, naděje, smrti, utrpení a viny tak, jak jí chápe logoterapie, do předmětu Etická výchova nebo průřezového tématu Osobnostní a sociální výchova.
Logotherapeutic Values in the Education of Pupils at the Senior Primary School
Keywords: logoterapie; existenciální analýza; smysl života; morální hodnoty; láska; náboženská víra; naděje; smrt; vina; utrpení; vzdělávání; výchova dítěte; logotherapy; existential analysis; sense of life; moral values; love; religious faith; hope; death; guilt; suffering; education; child rearing