Analýza možných následků úniku chloru z úpravny vody Plav - Vilasová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2009)
Vzhledem k tématu práce, bude na chlor nahlíženo jako na nebezpečnou chemickou látku, zejména kvůli velikosti skladovaného množství a koncentraci chloru, používané pro úpravu vody v úpravně vody Plav. Charakteristika chloru, historie a způsoby využívání chloru nesou svá rizika, způsoby ochrany lidského organismu před touto látkou jsou součástí obecné části práce. Vzhledem k předpokladu koordinovaného postupu jednotlivých složek integrovaného záchranného systému během řešení mimořádných situací a během likvidace havarijního stavu nastalého v analyzovaném provozu, je v této práci proveden podrobný popis jednotlivých složek integrovaného záchranného systému a činností prováděnými těmito složkami. Cílem práce je navrhnout použitím speciálního softwarového programu TerEx způsob analýzy, vyhodnocení rizik, řešení havarijního stavu nastalého v úpravně vody Plav, kdy dojde k úniku chloru mimo vymezené prostory s následným ohrožením lidských životů, životního prostředí. Tento program po zadání parametrů o množství chemické látky, povětrnostních, klimatických podmínkách v okolí provozovny, slouží k simulaci šíření nebezpečné chemické látky do okolí, na základě čehož lze flexibilně stanovit postup složek integrovaného záchranného systému během zásahu.
The Analysis of Potential Consequences of Chlorine Leakage out of " Plav" Water Works Station
Keywords: chlor; integrovaný záchranný systém; mimořádná událost; nebezpečná chemická látka; úpravna vody; chlorine; joint rescue service; undesired incident; dangerous chemical substance; water work station