Důvody fluktuace sester z nemocnic - Bártová, Marie (Jihočeská univerzita, 2010)
V diplomové práci jsem se zabývala důvody fluktuace sester z nemocnic. Fluktuace zdravotnických pracovníků je velmi aktuálním tématem. Je tedy žádoucí věnovat této problematice pozornost, zaměřit se na identifikování jejích příčin a pátrat po motivech, které vedou sestry k opuštění jejich zaměstnání. Pouze pokud budeme znát příčiny, je možné začít proti fluktuaci bojovat a zavádět opatření pro její snížení. Cílem práce bylo zjistit příčiny fluktuace sester ve vybraných nemocnicích Jihočeského kraje, zmapovat současný stav fluktuace sester ve vybraných nemocnicích Jihočeského kraje a zjistit opatření managementu ve vybraných nemocnicích Jihočeského kraje pro ovlivnění nadměrné fluktuace sester. Cíle práce byly splněny. Na základě provedených rozhovorů se sestrami, které své pracoviště již opustily, byly stanoveny hypotézy této diplomové práce. Byly stanoveny hypotézy H: 1 Jednou z hlavních příčin fluktuace sester je psychická náročnost práce sester, H: 2 Jednou z hlavních příčin fluktuace sester je fyzická náročnost práce sester, H: 3 Sestry fluktuují z důvodu problematických interpersonálních vztahů, H: 4 Sestry fluktuují z důvodu zvyšujících se kompetencí ve výkonu jejich práce, H: 5 Mladší sestry fluktuují častěji než starší sestry, H: 6 Mladší sestry fluktuují z důvodu nemožnosti zajištění péče o dítě v průběhu výkonu jejich profese, H: 7 Fluktuace sester je rovnoměrná na všech odděleních ve vybraných nemocnicích Jihočeského kraje a H: 8 Management ve vybraných nemocnicích Jihočeského kraje realizuje opatření pro ovlivnění nadměrné fluktuace sester. Pro ověření stanovených hypotéz byl proveden kvantitativní výzkum formou dotazníkového šetření ve vybraných nemocnicích Jihočeského kraje. Dále byly provedeny rozhovory s Náměstkyněmi pro ošetřovatelskou péči v jednotlivých nemocnicích Jihočeského kraje. Z výsledků provedeného výzkumného šetření vyplývá, že hypotéza H: 1 Jednou z hlavních příčin fluktuace sester je psychická náročnost práce sester, H: 2 Jednou z hlavních příčin fluktuace sester je fyzická náročnost práce sester, H: 3 Sestry fluktuují z důvodu problematických interpersonálních vztahů, H: 5 Mladší sestry fluktuují častěji než starší sestry a H: 7 Fluktuace sester je rovnoměrná na všech odděleních ve vybraných nemocnicích Jihočeského kraje, se potvrdily. Provedené výzkumné šetření však ukázalo, že H: 4 Sestry fluktuují z důvodu zvyšujících se kompetencí ve výkonu jejich práce a H: 6 Mladší sestry fluktuují z důvodu nemožnosti zajištění péče o dítě v průběhu výkonu jejich profese nelze jednoznačně potvrdit. Hypotéza H: 8 Management ve vybraných nemocnicích Jihočeského kraje realizuje opatření pro ovlivnění nadměrné fluktuace sester byla výzkumným šetřením vyvrácena.
The reasons for Turnover of Nurses Working in Hospital
Keywords: Sestra; Profese; Fluktuace; Management; Faktory; Nurse; Profession; Turnover - Fluctuation; Management; Factors