Obraz víry v uzdravení jako projev lidové zbožnosti v 18. století. Poutní kaple Narození Panny Marie v České Kamenici - Pleskotová, Martina (Jihočeská univerzita, 2008)
Předložená diplomová práce se ve třech větších celcích - úvodní kapitole o formách barokní zbožnosti, části věnované konkrétnímu poutnímu místu v České Kamenici a poslední analytické části věnované rozboru zázračných vyslyšení - snaží přiblížit zbožnost našich předků před nástupem moderní doby. Protože náboženství bylo jednou z klíčových vlastností ''barokního'' člověka určující podobu a řád jeho světa, ze kterého vyrostlo i mnoho atributů češství, pokouší se tato práce postihnout jeden z momentů jeho podstaty. Na modelu rekonstrukce náboženského a poutního života v městečku České Kamenici v první polovině 18. století bylo ukázáno, jakého významu nabývala zbožnost prakticky všech vrstev společnosti projevovaná v úctě k Panně Marii a víře v zázračné její skutky. Postřednictvím rozboru výpovědí jednotlivých milostí obdařených šťastlivců došla práce v některých svých částech k jistému etnografickému a lékařskému přesahu a dovoluje tak náhed do dějin každodenního života jak samotné svatyně, tak také jednotlivých akterů.
Picture of belief in cure as a demonstration of traditional devotion in 18th century. Pilgrimage chapel of Virgin Mary's Birth in Česká Kamenice