Porovnání klíčení ohroženého rdestu ostrolistého (Potamogeton acutifolius) a expanzivního rdestu kadeřavého (Potamogeton crispus) - Pospíšilová, Radana (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato práce se zabývá zejména problematikou klíčení semen, a obnovy růstu turionů, a jejich uchovávání u dvou druhů rdestu. Konkrétně se jedná o v české květeně ustupující rdest ostrolistý (Potamogeton acutifolis) a v mnohých částech světa invazivní rdest kadeřavý (Potamogeton crispus). Úvodní kapitoly jsou věnované popisu těchto dvou druhů, problematice uchování a klíčení semen i některých dalších vodních rostlin mírného pásu, a charakteristice turionu. Poté se práce zaměřuje na samotný experiment, včetně postupu práce a popisu jednotlivých testů, jejichž výsledky jsou statisticky zhodnoceny. Nakonec jsou ze získaných dat učiněny závěry.
Comparison of germination of endangered Potamogeton acutifolius and invasive Potamogeton crispus
Keywords: Potamogeton acutifolius (rdest ostrolistý); Potamogeton crispus (rdest kadeřavý); vodní rostliny; vodní rostliny mírného pásu; uchování semen; uchování turionů; klíčení semen; obnova růstu turionů; Potamogeton acutifolius (sharp-leaved pondweed); Potamogeton crispus (curly-leaf pondweed); aquatic plants; aquatic plants of temperate zone; seed preservation; turions preservation; seed germination; restoration of turion growth