Zjištění techniky sjíždění a zatáčení veřejnosti v České Republice - Hrůša, Albert (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato Bakalářská práce měla být zaměřena na zjištění uplatňovaných technik sjíždění a zatáčení veřejnosti na českých horách. Pro výzkumu měla být použita metoda pozorování pomocí záznamového zařízení. V průběhu pozorování mělo dojít k pořízení krátkého video záznamu každého z lyžařů. Pomocí získaných materiálů mělo být vyhodnoceno nejen zastoupení jednotlivých technik, ale i správnost jejich provedení. Dalším bodem mělo být porovnání získaných informací s diplomovou prací Jana Nohavy z roku 2006, což by vedlo ke zjištění, k jakým změnám a jakou dynamikou vývoje prošlo lyžování v průběhu posledních čtrnácti let. Bohužel z důvodu celosvětové koronavirové pandemie a zavedených vládních opatření nebylo možné výzkum uskutečnit. Jako náhradní řešení bylo zvoleno podrobný rozbor jednotlivých technik sjezdového lyžování a podmínek ve vybraných lyžařských středisek a natočení vzorových videí jednotlivých technik, které měly být zařazeny do původního hodnocení.
Finding the technique of descending and turning the public in the Czech Republic
Keywords: lyžování; techniky sjíždění a zatáčení; carving; lyže; sjezdovka; výzkum; lyžařská střediska; oblouk; skiing; technique of descending and turning; carving; ski; slope; research; ski resorts; curve