Bezdomovectví - fenomén současnosti - Polatová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2018)
Má bakalářská práce se zabývá lidmi bez domova. Z různých důvodů, většinou po rozpadu rodiny či ztrátě zaměstnání skončili na ulici. Mým cílem je zjistit, jak tito lidé žili před vznikem bezdomovectví, jejich současnou situaci a také jaké mají plány do budoucna. V teoretické části se zabývám vymezením pojmu bezdomovec, příčinami a formami bezdomovectví. Charakterizuji lidi bez domova. Poté jsem se zaměřila na nezaměstnanost, rodinu, chudobu, jako nejčastější důvody k bezdomovectví. V praktické části jsem použila kvalitativní výzkumnou strategii, kdy v centru pozornosti je případ. Zpracování rozhovoru bylo provedeno zvláštní formou rozhovoru takzvaného narativního rozhovoru. Popisuji, jak složitý život respondenti měli, jakými podmínkami museli projít a kdo jim nabídl pomoc.
Homelessness - Phenomenon of the Present Times
Keywords: Bezdomovectví; osoby bez přístřeší; sociální služby; sociální vyloučení; azylové domy; Homelessness; homeless people; people on the street; social services; social exclusion; asylum shelters.