Vývoj a použití chemických zbraní - Čamra, Radek (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou použití chemických zbraní. Cílem je posoudit relevanci chemických zbraní z hlediska jejich vývoje, použití a mezinárodních snah o jejich omezení, zákaz či likvidaci a následně určit, zda a jakou hrozbu v současné době představují. Práce nejprve představuje stručnou charakteristiku historického vývoje chemických zbraní, mezinárodní snahy o jejich omezení či zákaz a následně jednotlivé druhy chemických zbraní a prostředků jejich nasazení v konfliktech. V praktické části se pak autor soustředí na ozbrojené konflikty 20. a 21. století, ve kterých došlo nebo mohlo dojít k nasazení chemických zbraní. Tyto konflikty jsou prostřednictvím deskriptivně-analytické metody posouzeny z hlediska samotného charakteru konfliktu, okolností nasazení chemických zbraní, druhů nasazených chemických zbraní, jejich významu pro konečný výsledek konfliktu a zejména vlivu, který na jejich použití či nepoužití měly relevantní mezinárodní dohody či předchozí zkušenosti a politický charakter daných zemí. Dalšími specifickými oblastmi, jimž je věnována pozornost, jsou chemický terorismus a iniciativa České republiky v oblasti chemických zbraní. Závěrem jsou pak předloženy výsledky provedené analýzy a diskuze, ve které autor prezentuje závěry vyvozené z uvedených informací a své vlastní názory na danou problematiku.
Development and use of chemical weapons
...
Keywords: chemické zbraně; ozbrojené konflikty; terorismus; odzbrojení; chemical weapons; armed conflicts; terrorism; disarmament