Možnosti uplatnění matek s dětmi na trhu práce v souvislosti s profesní kariérou - Batíková, Renata (Jihočeská univerzita, 2009)
Tato práce se zabývá možnostmi matek s dětmi na trhu práce, a to v souvislosti s jejich profesní kariérou. Cílem práce bylo zjistit napomáhající a limitující faktory, které ženám s malými dětmi umožňují harmonizaci rodiny a pracovní činnosti v souvislosti s profesním zaměřením. Dále jsem zjišťovala, jaké možnosti uplatnění na trhu práce nabízejí matkám s dětmi zaměstnavatelé a jaké možnosti by upřednostnily samy matky. V teoretické části se zabývám rolemi v rodině, vlivem trhu práce na profesní kariéru matek, genderem ve společnosti a zaměstnání, a také faktory působícími při slaďování práce a rodiny. V praktické části práce se věnuji popisu cíle práce a hypotéz, metod výzkumu a vlastních výsledků. Pro realizaci výzkumné části jsem zvolila kvantitativní výzkum, použila jsem metodu dotazování a jako techniku dotazník. Šetření probíhalo přímou a nepřímou formou (elektronickou poštou) kontaktování na území jižních Čech. Výzkumný soubor V1 tvořily matky s dětmi do deseti let věku, výzkumný soubor V2 zaměstnavatelé jihočeského kraje. Jak ukázaly výsledky výzkumu tak více než polovina matek se své profesi věnuje, a také polovina matek si svoji profesi v současné době rozvíjí. To zejména ženy s vyšším odborným vzděláním a vysokoškolsky vzdělané, které mají zároveň podporu ze strany rodiny. Dále z výzkumu vyplývá, že většina zaměstnavatelů tento profesní růst matek podporuje. Možnosti zaměstnavatelů se však často neshodují s požadavky matek. Zde bych proto doporučila zlepšit komunikaci, a to pro jasnější ujasnění požadavků ze strany matek a uzpůsobení nabídky ze strany zaměstnavatelů. I k tomu by mohla podle mého názoru sloužit tato bakalářská práce.
Job Opportunities for Mothers of Children on the labour market in Respect of the Professional Carrier
Keywords: Rodina; role matky; trh práce; profesní kariéra; gender; harmonizace rodiny a práce; Family; roll of mother; labour market; professional career; gender; harmonization of family and work