Hodnocení výživy u seniorů - Hájková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2009)
Bakalářská práce je zaměřena na hodnocení výživy seniorů, zda je potrava seniorů dostatečně pestrá, zda senioři konzumují dostatečné množství ovoce, zeleniny a další důležité potraviny bohaté na vitamíny, vlákninu a další složky stravy. Také pitný režim seniorů je v této práci hodnocen, jelikož příjem tekutin v dostatečném množství je stejně důležitý pro člověka jako jídlo. V teoretické části práce jsou vymezeny pojmy jako, výživa, složky stravy a pitný režim, jejichž význam je velmi důležitý. Ke zjištění informací byla použita metoda kvantitativního sběru dat, kdy technikou sběru dat byl anonymní dotazník. Cílem práce bylo zjistit ve vybraném vzorku seniorů úroveň stravování s hlediska kvality a kvantity a zjistit, zda senioři dostatečně dodržují pravidelný pitný režim. Formou anonymního dotazníku bylo osloveno 100 seniorů domova pro seniory Hvízdal a domova pro seniory Dobrá Voda, z nichž pouze 86 se výzkumu zúčastnilo. Stanovila jsem si dva cíle. Cíl1: Zjistit úroveň stravování seniorů s hlediska kvality a kvantity a cíl 2: Zjistit, zda senioři dostatečně dodržují pravidelný pitný režim. Všechny cíle, které jsem si na začátku stanovila, se mi podařilo splnit. Poté jsem si stanovila dvě hypotézy. Hypotéza číslo 1: Senioři nekonzumují zeleninu a ovoce v dostatečném množství se mi potvrdila a hypotéza číslo 2: Senioři nedodržují přiměřený a pravidelný pitný režim se mi také podařila potvrdit. Výsledky práce mohou posloužit k informování široké i odborné veřejnosti o výživě seniorů a jejich stavu pitného režimu.
The evaluation of the nutrition in the elderly