Měření vybraných kvalitativních parametrů mléka při dojení skotu - Kašpar, Roman (Jihočeská univerzita, 2023)
Pro zajištění kvality dojeného mléka je potřeba přesně dodržovat hygienické postupy jak při jeho získávání, tak i při ošetřování a skladování. Diplomová práce je zaměřena na sledování kvality mléka v korelaci s brzkou detekcí onemocnění dojnice pomocí moderních technologií. V literární části je seznámení s obecnou problematikou kvality mléka. V metodice práce je porovnání přesnosti různých metod pro detekci kvality mléka. Pomocí těchto metod lze identifikovat pokročilé onemocnění anebo onemocnění na raném začátku. Při včasné diagnostice lze rychle zahájit adekvátní léčbu a ušetřit finanční prostředky. Nejvyšší přesností jsou výsledky z kontroly užitkovosti (KU), ale tyto laboratorní metody jsou finančně a časově nákladné. Druhé měření bylo provedeno pomocí optické metody prostřednictvím přenosného přístroje Ekomilk Horizon. Tato metoda je levná, ale oproti ostatním je nejméně přesná. Třetí měření bylo pomocí dojícího robotu. Tato metoda je přesná na úkor vysoké pořizovací ceny, ovšem její provozní náklady jsou poměrně nízké.
Measurement of selected qualitative parameters of milk during cattle milking
Keywords: Ekomilk Horizon; DeLaval; dojnice; počet somatických buněk; Ekomilk Horizon; DeLaval; dairy cows; somatic cell count