Možnosti financování českých středních škol z evropských strukturálních fondů - Kainz, Aleš (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato bakalářská práce se zabývá tématem financování středních škol z pohledu možností čerpání finančních prostředků z fondů Evropské unie v programových obdobích 2007 2020 s přihlédnutím ke zkušenostem z období 2007 2013. Téma financování a podpory školství je v poslední dekádě velmi skloňovaným tématem, na všech úrovních politického i společenského života. V návaznosti na diskuzi o důležitosti středoškolského vzdělaní a jeho úpadku po roce 1989, je téma jeho financování jedním z nejdůležitějších. Základem předkládané práce je zhodnocení Operačního programu "Vzdělávání pro konkurenceschopnost" z minulého programovacího období 2007 - 2013 na základě projektů a zkušeností ředitelů z vybraných škol v Českých Budějovicích, na základě rešerší knih a informačních zdrojů. Dílčím cílem je zjistit jejich očekávání a případné první zkušenosti s Operačním programem "Výzkum, vývoj a vzdělávání" z programovacího období současného, na základě porovnání úspěšných projektů. Současně pomocí analýzy a dotazníkového šetření, odpovědět na otázky možností financování středních škol v Jihočeském kraji. V závěrečné části bakalářská práce je prezentována sumarizace získaných výsledků z dotazníkového šetření a potvrzení nebo vyvrácení výzkumných předpokladů. Na úplný závěr bakalářská práce je uveden pohled autora na zkoumanou problematiku, nastínit jeho chápání problému, člověka - sice dnes již z části znalého problematiky, ale hlavně laika, a jeho osobního pohledu na problém financování škol.
The Possibilities of financing of Czech intermediate schools from EU structural founds
Keywords: Evropské fondy; Podpora výuky; Operační program; EU funds; Education support; Operational programme