Vybrané rizikové faktory pádů pacientů v nemocnici: nízký BMI, hypotenze, zvýšená tepová frekvence, hypoglykémie, anemie - Brabcová, Iva; Hajduchová, Hana; Tóthová, Valérie; Bártlová, Sylva; Holý, Jiří; Doseděl, Martin; Malý, Josef; Vlček, Jiří; Papp, Katalin (Česká lékařská společnost J. E. Purkyně, 2020)
Úvod: Riziko pádů pacientů v nemocnici je ovlivněno řadou rizikových faktorů. Mezi tyto rizikové faktory patří nízké hodnoty BMI, hypotenze, popřípadě patologické hematologické a biochemické krevní hodnoty. Cílem výzkumné studie bylo vyhodnotit vliv vybraných fyzikálních a laboratorních ukazatelů na výskyt pádů pacientů v nemocnici. Metodika: Pro výzkum byla zvolena studie případů a kontrol. Ve skupině případů bylo 222 pacientů s pádem během hospitalizace a ve skupině kontrol bylo 1076 pacientů s podobnými charakteristikami bez pádu během hospitalizace. Celkem bylo do studie zařazeno 1298 pacientů. Sběr dat trval od 1. ledna do 31. prosince 2017. Výsledky: U skupiny pacientů s pádem byl identifikován statisticky významně nižší průměrný index BMI (25,9 kg/m2) než u kontrolní skupiny pacientů bez pádu (27,3 kg/m2), p = 0,001. Odhad rizika (OR) při BMI pod 18,5 kg/m2 je 1,641 [95 %: CI 0,686–3,927]. OR při hodnotě systolického tlaku pod 110 mm Hg je 1,109 [95 %: CI 0,674–1,825]. U skupiny pacientů s pádem byla identifikována v průměru statisticky vyšší tepová frekvence (79,8 min) než u kontrolní skupiny pacientů bez pádu (77,9 min), p = 0,015. U skupiny pacientů s pádem byla identifikována statisticky významně vyšší hladina glykemie (7,1 mmol/l) než u kontrolní skupiny pacientů bez pádu (6,2 mmol/l), p = 0,001. Pacienti s pádem měli nižší průměrnou hodnotu hemoglobinu (120,8 g/l) než pacienti bez pádu (122,3 g/l). U skupiny pacientů s pádem byla potvrzena statisticky významně nižší hodnota K (4,2 mmol/l) a Cl (102,1 mmol/l) než u kontrolní skupiny pacientů bez pádu (K 4,7 mmol/l, p = 0,002) a (Cl 103,1 mmol/l, p = 0,026). Závěr: Z výsledků vyplývá, že monitoring BMI, krevního tlaku, hematologických a biochemických vyšetření krve je nedílnou součástí programu prevence pádů hospitalizovaných pacientů.
Selected risk factors of patients’ falls in hospitals: low BMI, hypotension, increased heart rate, hypoglycaemia, anaemia
Keywords: pády; pacienti; nemocnice; rizikové faktory; body mass index; krevní tlak; glykemie; hemoglobin; Falls; patients; hospitals; risk factors; Body Mass Index; blood pressure; glycaemia; haemoglobin