Změna pohledu (postoje) sestry k poskytování ošetřovatelské péče při zařazení na funkční místo. - Procházková, Marie (Jihočeská univerzita, 2010)
Tématem diplomové práce byla změna pohledu (postoje) sestry k poskytování ošetřovatelské péče při zařazení na funkční místo. Sestře, která je zařazena na místo staniční nebo vrchní sestry se mění i její náplň práce, je ve vedoucí funkci, z kolegyň jsou najednou podřízené, jejichž práci musí organizovat, odborně vést a kontrolovat. S řadou nových povinností se může stát, že se její pohled na poskytování ošetřovatelské péče změní. Cílem práce bylo zjistit, zda a jakým způsobem se změní pohled (postoj) sestry na poskytování ošetřovatelské péče při zařazení na funkční místo, a jak si sestra zařazená na funkční místo zajišťuje autoritu u svých podřízených. V souvislosti s cíli práce byly zvoleny tyto hypotézy. Hypotéza 1: Postoj sestry k poskytování ošetřovatelské péče se změní po zařazení na funkční místo. Hypotéza 2: Sestra zařazená na funkční místo vyžaduje poskytování ošetřovatelské péče dle ošetřovatelských standardů. Hypotéza 3: Sestra zařazená na funkční místo zodpovídá za kvalitu poskytované ošetřovatelské péče. Dále byly položeny výzkumné otázky. 1. Je pro sestru zařazenou na funkční místo těžké zajistit si autoritu u služebně starších sester? 2. Je pro sestru zařazenou na funkční místo těžké kontrolovat ošetřovatelskou péči poskytovanou směnnými sestrami? 3. Je snazší organizovat práci směnným sestrám, se kterými sestra ve vedoucí pozici předtím nepracovala? K potvrzení nebo vyvrácení hypotéz bylo použito kvantitativního šetření formou dotazníků. Výzkumný soubor tvořily vrchní a staniční sestry z nemocnic Jihočeského regionu a z nemocnice v Příbrami a Pelhřimově. Kvalitativní šetření bylo realizováno formou nestrukturovaného rozhovoru s vrchními sestrami Nemocnice České Budějovice a.s. Po vyhodnocení výsledků vyplynulo, že všechny 3 hypotézy byly potvrzeny. Výsledky šetření potvrzují, že se pohled sestry na poskytování ošetřovatelské péče mění po zařazení na funkční místo. Jde o daleko větší zodpovědnost za úroveň kvality práce svých podřízených. Výsledky práce budou prezentovány na celoústavních seminářích a na konferencích, dále budou publikovány v odborném časopise. Zároveň bude s výsledky této práce seznámen též management nemocnice - náměstkyně pro ošetřovatelskou péči a v neposlední řadě budou k dispozici i respondentkám, které se tohoto šetření zúčastnily.
Changes of the attitude of a nurse towards the nursing care after his/her ranging to a higher position.
Keywords: Vrchní sestra; staniční sestra; ošetřovatelská péče; ošetřovatelský standard; management; head nurse; departmental nurse; nursing care; nursing standard; management