Elektronky a jejich využití v současné elektronice - Konzal, Petr (Jihočeská univerzita, 2020)
Historie elektronek. Popsané základní typy elektronek a jejich vlastnosti. Na dvou praktických příkladech ukázány možnosti použití elektronek. První ukázkou je fantastronový laditelný oscilátor s pentodou. Druhou ukázkou je elektronkový monitor s elektrostaticky vychylovanou obrazovkou, ke kterému lze připojit počítač smartphone, nebo set top box.
Tubes and their use in contemporary electronics
Keywords: elektronky; monitor; oscilátor; tubes; monitor; oscillator