Sociální zdraví a stravovací návyky v rodině - Kůstková, Jana (Jihočeská univerzita, 2017)
Práce se zabývá sociálním zdravím a stravovacími návyky v rodině. Teoretická část vymezuje pojem zdraví a popisuje sociální determinanty z pozitivního a negativního hlediska. Charakterizuje výživu v prenatálním a postnatálním období. Dále uvádí faktory, které mohou ovlivnit stravovací návyky v rodině. Praktická část se zaměřuje na to, jakým způsobem je ovlivňován počáteční postoj matek ke zdravé výživě a stravovacím návykům v rodině, jaké změny existují v postojích ke zdravé výživě a jaký je vztah mezi sociálními determinanty zdraví a výživou v rodině. Za pomoci nestandardizovaného dotazníku se výzkumné šetření opírá o subjektivní názory matek a jejich zkušenosti v oblasti zdravé výživy.
Social health and eating habits in the family
Keywords: zdraví; determinanty zdraví; výživa; zdravý životní styl; stravovací návyky; rodina; tradice; health; determinants of health; nutrition; healthy lifestyle; eating habits; family; tradition