Analyse argumentative et structurelle des éditoriaux du journal le monde - Maršáková, Alžběta (Jihočeská univerzita, 2013)
Diplomová práce se zabývá textovou analýzou, jejími metodami a následnou aplikací těchto metod na novinové úvodníky deníků Le Monde a Lidových novin. Cílem práce je analýza úvodníků z hlediska jejich struktury a argumentace a vymezení a fungování prostředků používaných pro argumentaci. Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. První část se zabývá obecnou charakteristikou novinového úvodníku, jakožto typem komunikace a metodami textové analýzy. Praktická část je věnována samotné analýze úvodníků z hlediska jejich výstavby a fungování jednotlivých prostředků argumentace.
Structural and Argumentative Analysis of the Le Monde Editorials
Keywords: novinový úvodník; komunikace; textová analýza; Jean-Michel Adam; argumentace; konektory; newspaper editorial; communication; textual analysis; Jean-Michel Adam; argumentation; connectors