Analýza reprodukčních ukazatelů u prasnic ve velkochovu - Němec, Petr (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce se zabývá rozborem některých podmínek pro zvýšení úrovně reprodukce selat ve velkochovech. Kromě genetického materiálu použitého v křížení je důležité materiální zabezpečení velkochovu: kvalitní výživa, chovné prostředí a ošetřovatelská péče. V hodnoceném zařízení splňovalo zabezpečení všechny tyto předpoklady. V chovném stádu se prokázal významný vliv brzké říje a včasného zabřeznutí v odstupu odstavu selat. Ze získaných dat se dokázalo, že procento oprasení se podstatně neliší u prasnic a prasniček. V počtu živě narozených selat není signifikantní rozdíl u prasnic a prasniček. Proto je výhodné plynulé zařazení prasniček do základního stáda a včasná obměna prasnic podle zdravotního stavu a počtu proběhlých vrhů. Rentabilita chovu prasnic by měla dosahovat ročního odchovu 23 až 25 selat na prasnici.
Analysis of reproductive performance of sows in the factory farming
Keywords: prasnice a prasničky; inseminace; nástup říje; sows and gilts; insemination; the onset of estrus